HAANEX: LEKKERE

GROENTEN EN FRUIT

Gezonde Tussendoortjes

HAANEX: WIE ZIJN WE

In de vroege jaren ’30 begon Hendrik Cornelis den Haan sr. met de verkoop van groenten. Met de handkar werden groenten vanuit Katwijk en Rijnsburg naar ’s Gravenhage vervoerd, waar de groenten werden verhandeld aan marktlui.

In de jaren ’50 kwam er een heuse vestiging op de nieuw opgezette groothandelsmarkt in Den Haag, in de volksmond ook wel ‘de maag van Den Haag’ genoemd. Groenten werden veelal per boot aangevoerd, maar in die tijd kreeg de firma Den Haan de eerste vrachtauto.

Opvolging
In jaren die daar daarop volgden kwamen zonen Gert en Henk en schoonzoon Dirk van Starkenburg in de zaak. Het bedrijf ging in 1975 over in Gebr. Den Haan en Van Starkenburg.

Dirk had groene vingers en men besloot champignons te gaan telen, iets dat in die tijd booming business was. In het Zeeuwse Sint Philipsland werd grond aangekocht en in 1978 werd een moderne champignonkwekerij geopend.

In diezelfde tijd werd besloten dat het tijd was voor een nieuwe naam: de huidige naam Gebr. Den Haan en Van Starkenburg bv was te lang en te moeilijk. Er kwam een nieuwe, krachtige naam: Haanex bv.

Verhuizing
In 1992 werd de Haagse groothandelsmarkt verplaatst naar Leidschendam. De oude markt moest plaats maken voor nieuwbouw. Inmiddels is was de familie verhuisd naar Sint Philipsland en zodoende werd er gekozen om het bedrijf te verplaatsen naar het dichterbij gelegen Rotterdam. Sinds die tijd grossiert het bedrijf in aardappelen, groenten en fruit vanuit Rotterdam Spaanse Polder en levert Haanex bv voornamelijk aan detaillisten, binnenlandse grossiers en supermarkten.

Naarmate de kinderen ouder werden, kwamen ook de opvolgers in beeld. Inmiddels zitten de 4 jongste zonen van Henk in het bedrijf. Omdat zij meer brood zagen in de handel dan de champignonteelt, werd besloten dat de champignonkwekerij werd gesloten toen Dirk met pensioen ging. Doordat alle aandacht op de groothandel te richten, maakt de groothandel onder leiding van zonen André en Ruud een gestage groei door.